Maak van privacy geen luxegoed

21 mrt 2019

Wordt privacy een luxegoed?

Komt 1 april vroeg dit jaar? Helmond krijgt een wijk waarin de bewoners, aan de hand van de data die ze delen over hun leefpatroon, korting op hun huur krijgen. Wie alles deelt kan zelfs een jaar lang gratis wonen, zo meldt het Financieel Dagblad. Het doel is om te leren hoe data het persoonlijke welzijn van individuele burgers, maar ook van de samenleving als geheel, kunnen vergroten.

De straten worden voorzien van sensoren die het lawaai, beweging of luchtvervuiling meten. Een andere sensor kan mobiele telefoons volgen. In een speciaal project binnen de wijk zal er ook data uit de privéomgeving worden verzameld.

Hoe ver willen mensen gaan voor korting op hun huur? En zal het niet zo zijn dat juist de mensen met minder te besteden hun privacy zullen opgeven voor korting. Wordt privacy daardoor een luxegoed?

Ik heb niks te verbergen

Privacy is vaak waardevoller dan men zelf denkt. Tijdens onze trainingen horen we regelmatig dat mensen niet veel te verbergen hebben en dus zonder al te veel problemen hun privacy willen opgeven. Als we vervolgens vragen naar het bedrag dat ze op hun bankrekening hebben staan dan krijgen we toch vaak dat horen dat ze dat niet willen delen. Ook heeft men liever niet dat een toekomstig werkgever hun feestfoto’s kan inzien op Facebook. Dat is waarom men het profiel afschermt voor onbekenden.

Mensen hebben nu eenmaal geheimen en ze hebben er belang bij om deze geheimen af te schermen van de buitenwereld. Niet om de minste reden dat geheimen iets anders kunnen lijken dan wat ze inhouden wanneer ze uit de originele context gehouden worden.

Zijn uw medewerkers bewust van het belang van privacy?

Leer uw medewerkers over het belang van privacy, zowel voor hun persoonlijk als de privacy van anderen. Weten ze bijvoorbeeld hoe met persoonlijke data van anderen moeten omgaan in hun dagelijks werk en wat een datalek is? In onze e-learning maken we uw medewerkers aan de hand van een serie toegankelijke en interactieve modules en quizjes bewust van het belang van privacy en de waarde van data. De kennis kan direct worden toegepast, zowel professioneel als privé. Kijk eens op nexttech.nl/e-learning voor meer informatie.

Terug naar het overzicht