Security Awareness. Wat is dat?

De mens als sterkste schakel in informatiebeveiliging

Meer dan 70% van alle informatiebeveiligingsincidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Mensen klikken op phishinglinks, verliezen USB-sticks of delen onbewust informatie met ongeautoriseerde personen. Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de belangrijke rol die zij vervullen binnen de informatiebeveiliging van hun organisatie. Door het creëren van security awareness onder uw medewerkers zullen zij de sterkste schakel vormen en functioneren als human firewall.

Richt u daarom op de bewustwording en gedragsverandering van uw medewerkers. Zij kunnen het verschil maken. Alleen een helder beleid en goede techniek is niet voldoende. Medewerkers moeten zich bewust worden van de verantwoordelijkheden die zij hebben op het gebied van informatiebeveiliging binnen hun organisatie en – nog belangrijker – hier ook naar handelen.

Wat is security awareness?

Security awareness is de mate waarin medewerkers in staat zijn om informatie-incidenten te voorkomen en af te wenden. Daarbij is het bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel dat de medewerkers hebben bij informatiebeveiliging van groot belang. Andere termen voor security awareness zijn cyber awareness, veiligheidsbewustwording, veiligheidsbewustzijn en informatiebewustzijn.

Uitspraken die wij vaak horen:

“Informatiebeveiliging is toch een taak van de IT-afdeling?”
“We zijn toch al beveiligd met firewalls en virusscanners?”

Verhoog de security awareness binnen uw organisatie

Met een security awareness programma leren medewerkers welke rol en verantwoordelijkheden zij hebben op het gebied van informatiebeveiliging. Ze worden getraind om risico’s te herkennen en gevaren af te wenden. Wij geloven in een algemene toegankelijkheid van trainingsmethoden. De opgedane kennis kan daarom ook in privésituaties worden toegepast. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid en vergroot het informatiebewustzijn op de werkvloer.

Security awareness: geen eenmalige actie

Het creëren van veiligheidsbewustzijn is geen eenmalige actie. Na verloop van tijd zal het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers afzwakken. Om daadwerkelijk gedragsverandering te realiseren is een doorlopende aandacht voor security awareness essentieel.

U kunt al veel zelf doen op het gebied van security awareness. Heeft uw organisatie extra handvatten nodig? Wij helpen u graag bij het opzetten van een geschikt security awareness traject om de informatiebeveiliging naar een hoger niveau tillen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze security awareness trainingen en onderzoeken.

Onze awareness aanpakAwareness nulmeting & Social engineering
Phishing simulatieSecurity awareness e-learning
Online AVG leermoduleInteractieve kennissessies
Serious game spelshowOndersteunende tools

Meer informatie?

Onze klanten gaan voor een zorgeloze bedrijfsvoering. Ook interesse? Bel ons op 088-0181600 of laat een bericht achter. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op!

Naam*

Organisatie*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Stel je vraag

Vragen of interesse?

Heeft u vragen of wilt u advies over onze producten of diensten? Wij helpen u graag verder.

   088 - 01 81 600    info@nexttech.nl