Security Awareness. Wat is dat?

De mens als sterkste schakel in informatiebeveiliging

Meer dan 70% van alle informatiebeveiliging incidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Mensen klikken op links in phishing mails, verliezen USB-sticks en delen bewust of onbewust informatie met ongeautoriseerde personen. Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de belangrijke rol die zij vervullen binnen de informatiebeveiliging van hun organisatie. Door het creëren van security awareness onder uw medewerkers zullen zij de sterkste schakel vormen en functioneren als human firewall.

Richt u daarom op de bewustwording en gedragsverandering van uw medewerkers. Zij kunnen het verschil maken. Met alleen een helder beleid en goede techniek bereikt u niet het gewenste resultaat. Medewerkers moeten zich bewust worden van de verantwoordelijkheden die zij hebben op het gebied van informatiebeveiliging binnen hun organisatie en – nog belangrijker – hier ook naar handelen.

Wat is security awareness?

Security awareness is de mate waarin medewerkers in staat zijn om informatieveiligheid incidenten te voorkomen en af te wenden. Daarbij is het verantwoordelijkheidsgevoel dat de medewerkers hebben bij informatiebeveiliging essentieel. Andere termen voor security awareness zijn cyber awareness, veiligheidsbewustwording, veiligheidsbewustzijn en informatiebewustzijn.

Uitspraken die wij vaak horen:

‘Dit wordt toch door de IT-afdeling geregeld?’
‘We zijn toch al beveiligd met firewalls en virusscanners?’

Verhoog de security awareness binnen uw organisatie

Met een security awareness programma leren medewerkers welke rol en verantwoordelijkheden zij hebben binnen informatiebeveiliging. Ze worden getraind om risico’s in de praktijk te herkennen en gevaren af te wenden. Wij geloven in een algemene toegankelijkheid van trainingsmethoden, omdat de gemiddelde medewerker geen IT- of Security achtergrond heeft. Onderwerpen worden daarom op een manier ingestoken dat de deelnemers de opgedane kennis ook in privésituaties kunnen toepassen. In de praktijk leidt dit tot een hogere betrokkenheid en vergroot het het informatiebewustzijn op de werkvloer.

Security awareness: geen eenmalige actie

Het creëren van veiligheidsbewustzijn is geen eenmalige actie. Na verloop van tijd zal het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers afzwakken. Om daadwerkelijk gedragsverandering te realiseren adviseren wij om doorlopend aandacht te schenken aan security awareness.

Programma-bouwblokken

U kunt al veel zelf doen op het gebied van security awareness. Heeft uw organisatie extra handvatten nodig? Onze expertise helpt u in het vinden van een passend security awareness programma. Door onze ervaring krijgt u eenvoudig inzicht in kwetsbaarheden en kunt u de informatiebeveiliging naar een hoger niveau tillen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze security awareness trainingen en onderzoeken.

Onze awareness aanpakAwareness nulmeting & Social engineering
Phishing simulatieSecurity awareness e-learning
Online AVG leermoduleKlassikale workshops
Phishing quizSerious game spelshow

Meer informatie?

Onze klanten gaan voor een zorgeloze bedrijfsvoering. Ook interesse? Bel ons op 088-0181600 of laat een bericht achter. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op!


Naam*

Organisatie*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Stel je vraag

Vragen, advies of interesse?

Heeft u vragen of wilt u advies over onze producten of diensten? Wij helpen u graag verder.

   088 - 01 81 600    info@nexttech.nl