Mobiele device kwijt? Lees hier wat te doen.

09 jul 2019

Lees hier wat je moet doen als je je mobiele apparatuur kwijt bent. Zakelijk en privé kan verlies of diefstal grote gevolgen hebben.

Nu de vakantieperiodes er aan zitten te komen of al zijn begonnen trekken we er massaal op uit. Het is ondenkbaar om telefoon, laptop of tablet thuis te laten. We willen natuurlijk altijd bereikbaar zijn, de mooiste foto’s delen en de kinderen moeten ook vermaakt worden.

Ook zakelijk gezien nemen we onze apparatuur overal mee naartoe. We zijn vaak onderweg of werken vanuit huis. Hoe goed we ook opletten wat we met onze spullen doen en waar we ze laten, een ongeluk in een klein hoekje. Eén moment van onoplettendheid kan genoeg zijn.

Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je negatieve gevolgen? En wat moet je doen als je je mobiele apparaat toch kwijtraakt? Lees het hieronder.

Wat zijn de risico’s?

Mobiele apparaten staan bomvol met persoonlijke informatie. Als de eerste lijn van beveiliging doorbroken is (door middel van een pincode of wachtwoord) zijn veel applicaties zonder tweede lijn van beveiliging toegankelijk. Je wilt toch niet hebben dat een vreemd iemand jouw foto’s in kan zien of toegang heeft tot financiële documenten?

Zakelijk gezien staan mobiele apparaten vol met bedrijfsinformatie. Deze informatie is ontzettend waardevol voor criminelen. Voor een organisatie kan het openbaar raken van gevoelige informatie grote (financiële) gevolgen hebben. Ook kan een crimineel, nadat hij toegang heeft gekregen tot jouw apparaat en e-mailprogramma, gemakkelijk vanuit jouw naam e-mails naar collega’s sturen met betaalverzoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

Je wilt informatie veiligstellen en voorkomen dat deze in handen komt van ongeautoriseerde personen. Tref daarom zeker de volgende maatregelen:

  • Zorg ten eerste voor een sterk wachtwoord of pincode op je mobiele apparaat. Hierbij geldt: hoe langer, hoe beter. Wij adviseren altijd om een wachtzin te gebruiken. Deze zijn lang en relatief makkelijk te onthouden. Vergeet ook niet om losse apps of mappen te beveiligen!
  • Zowel zakelijk als privé is het van belang om waar mogelijk 2-factor authenticatie in te schakelen. Als je 2-factor authenticatie inschakelt voeg je een extra beveiligingslaag toe doordat er een vertrouwd apparaat nodig is, bijvoorbeeld je telefoon, om op je account te kunnen inloggen (lees meer).
  • Als organisatie dien je ook een beleid op te stellen over het opslaan van data. Bepaal bijvoorbeeld dat data niet lokaal op laptops en andere apparaten opgeslagen mag worden, maar laat men de goedgekeurde (en goed beveiligde) cloudoplossingen gebruiken.

En dan gebeurt het toch…

Je hebt overal gezocht naar je telefoon, laptop of tablet. Helaas zonder resultaat. Gestolen of verloren, je bent hem in ieder geval kwijt. Hieronder een aantal adviezen:

  • Laat bij een mobiele telefoon de simkaart blokkeren om misbruik te voorkomen.
  • Doe in geval van diefstal altijd aangifte bij de politie:
  • Ga na welke gebruikersnamen op het apparaat gebruikt werden en blokkeer of wijzig de wachtwoorden van deze gebruikersnamen.
  • Zakelijk gezien is het belangrijk om het verlies of diefstal te melden bij de werkgever, zodat deze de procedure voor het melden van datalekken kan starten.

NextTech Security en bewustwording

NextTech Security is de security awareness specialist. We testen het gedrag van medewerkers, geven inzicht in het actuele veiligheidsniveau van organisaties en creëren veiligheidsbewustzijn en gedragsverandering bij medewerkers op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en cyber security. Dit doen we onder andere met interactieve trainingsprogramma’s, phishing tests en social engineering onderzoeken. Wij maken van medewerkers de sterkste schakel in informatiebeveiliging! Bekijk eens ons dienstenportfolio.

Terug naar het overzicht

Wij gaan verder onder de naam Awaretrain / We continue as Awaretrain

Vanaf 8 mei gaan we verder als Awaretrain. Al het beste van NextTech Security blijft bestaan, alleen onder een andere naam. Bekijk onze security awareness producten op de nieuwe website of ga verder op de oude website

From May 8th we will continue as Awaretrain. All the best from NextTech Security remains, only under a different name. Take a look at our security awareness products on the new website or continue on the old website

Check out our new website